Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

En ny tendens på bostadsmarknaden är upptäckt – allt fler hyr ut i andra hand. Resultatet har blivit lägre hyror i somliga delar av landet, men på andra håll fortsätter de att skjuta i höjden.

Ny statistik visar på att andrahandshyrorna sjunker. Till följd av den snäva bostadsmarknaden har hyrorna länge frodats. Den trenden är nu på väg att förändras, till alla bostadssökandes stora lycka.

Ökat utbud tros minska andrahandshyrorna

Anledningen till hyrornas fall är ett ökat utbud på marknaden. Främst i Stockholm har marknaden expanderat ordentligt. Statistiken visar att sedan förra året har huvudstadens marknad vuxit med hela 13 procent. Även riksgenomsnittet har ökat.
Detta har inneburit att andrahandshyrorna har fallit med några procent för Stockholm. Bäst syns dock förändringen på Östermalm där hyrornas prisfall är uppe i 11 procent.
Den trenden är dock inte närvarande i samtliga städer. I många storstäder med bostadsbrist, exempelvis Uppsala eller Göteborg, har hyrorna istället ökat. Där kan hyrorna öka med ungefär 10 procent.

Anledning kan vara amorteringskravet

Den första mars i år ändrades de riksgällande reglerna för lån. Det så kallade amorteringskravet höjdes. Vad det innebär är att bostadslån behöver betalas tillbaka i större delar på kortare tid. Kortsiktigt blir det därför i praktiken dyrare att låna, och färre är villiga att göra det.
Linnéa Aguero, presschef på Blocket, kommenterar sambandet i en intervju för Svenska Dagbladet.
– Andrahandsuthyrningen har en utveckling med nära koppling till bostadsmarknaden. De senaste månadernas negativa prisutveckling på bostadsmarknaden har gjort säljarna till hyresvärdar, förklarar hon.
Problemet är tydligt oavsett bostadsmarknadens humörsvängningar. Det anser Mattia Tosti, medgrundare till utlåningssajten Qasa. Det finns för få bostäder på marknaden och för många som behöver dem, berättar hon för Svenska Dagbladet.

Att hyra ut i andrahand kan vara lättare än att sälja

Det är skillnad på att hyra ut en bostadsrätt och en hyresrätt. Den som hyr ut en hyresrätt i andra hand får inte själv bestämma vad hen vill begära av sin nya hyresgäst. Det finns bestämmelser kring det för att garantera en skälig hyra.
För bostadsrätter är begränsningarna inte lika strikta vilket gör att hyrorna kan sättas högre.

Tips! På Boupplysningen har vi ett flertal hjälpsamma artiklar kring andrahandsuthyrning. Bland annat har vi en artikel som förklarar precis vad ett andrahandskontrakt är och vad det innebär. Vi har även en guide för att hjälpa den som själv vill hyra ut i andra hand.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]